Netwerk Mirre

Lesbische en biseksuele vrouwen - geloof en spiritualiteit

Donaties

Netwerk Mirre draait op vrijwilligsters en giften!
Maak je donatie over naar:
NL70 INGB 0003 7527 57
t.n.v. Stichting Netwerk Mirre o.v.v donatie Netwerk Mirre

Cookie wet

Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden. Door verder te gaan geeft u aan hiermee akkoord te gaan.

Een nieuwe naam - Eerste Trans Pride Kerkdienst

Trans Pride Brochure

Op zondag 6 augustus 2017 werd de jaarlijkse Amsterdam Pride afgesloten met een kerkdienst, gehouden in de Keizersgrachtkerk.Het was zoals altijd een weerzien van bekende en van nieuwe mensen. Het mooiste weerzien was voor mij met Gré Oost. Stralend stond ze bij binnenkomst boekjes uit te delen. "Wat is er met die mens gebeurd?" was mijn gedachte. Dat hoorde ik later tijdens de viering.

Een nieuwe naam

Het thema van de viering was: “My Pride / Een nieuwe naam”

Tijdens deze viering stonden de Transgenders centraal. Een nieuwe naam ontvangen is voor hen een belangrijke kwestie. De stap naar een nieuw leven, waarin je je zelf kunt zijn en laten zien, gaat samen met het aannemen van een nieuwe naam. Een nieuwe naam die beter bij je past en het markeert een grote stap in een nieuw leven.

Het bijbelverhaal (gen. 32) van Jacob, die na zijn worsteling bij de Jabbok een nieuwe naam krijgt, paste hier uitstekend bij. Jolanda Molenaar hield er een hele mooie overweging bij.
Haar aanspreektitel: “Lieve mensen van God”. “van God” is onze achternaam!
Dat deed me zo goed, omdat het aangeeft, dat we er allemaal bij horen, een familie zijn. Hoe je ook bent en wat je ook doet, we horen bij elkaar en laten elkaar niet los.
Jacob beleeft zijn “jabboksmoment”. Het is een moment waarop je je leven overziet en dat je denkt zo wil ik niet langer leven. Ik wil niet langer in een leugen leven, maar de twijfel en angsten houden je gevangen. Want alles staat op het spel je werk, vrienden, familie. Maar toch ... er is daar het grote verlangen, noem het zielsverlangen om net als Jacob naar de overkant te gaan.

Daar naartoe waar je leven echt en waar is en waar je naar toe kunt als je je twijfels en angsten kunt overwinnen.
Daar waar je met een nieuwe naam, je diepste naam, die precies weergeeft wie je bent en waar je voor staat. Met die naam genoemd worden geeft aan dat je erkent wordt door de ander.

Psalm 139

Je komt door twijfel en angsten heen als je zoals in psalm 139 zo mooi wordt verwoord: “ je geborgen weet in god”. Als god mij omarmt, dan kan ik ook mezelf omarmen. Als ik weet dat god van me houdt dan kan ik ook van mezelf houden.

De liederen, die gezongen werden pasten hier heel mooi bij. We zongen psalm 139 uit volle borst. Voor mij is het de liefdesverklaring van god aan de mensen.
Deze zin maakt altijd veel indruk op me:

wat mij ten diepste heeft bewogen, ’t ligt alles open voor uw ogen.

Er is iemand, die mij ten diepste kent en ondanks alles toch van mij houdt.

Nog eens beluisteren

Ben je nieuwsgiering geworden door dit stukje? De hele dienst is te horen op de website van Keizersgrachtkerk.

Hier hoor je ook Gre Oost haar verhaal vertellen (en het staat ook op deze website) en dan weet je ook waarom ze er nu zo goed uitziet!

Hoe hoor jij het Woord?